Muistoissamme ruunihallakko norjanvuonohevostamma Signy v. Pijnboompit (VH11-053-0020), 139cm, 10.08.2010-04.04.2014
Signy lopetettiin 24-vuotiaana vanhuuden vaivojen takia
VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2, KRJ-II

VIR MVA Ch-arvonimi myönnetty 26.02.2011
Palkittu YLA2 (124p.) 31.01.2012
Palkittu KRJ-II (94p.) 15.03.2012
Kantakirjattu II-palkinnolla (72p.) 25.07.2013Luonne:


Signy: Tamma on perusluonteeltaan ystävällinen ja miellyttämishaluinen. Joskus se saattaa katsoa ihmisä ihmeissään mitä nämä puuhaavat häslätessään ympärillä, tällöin Signy katsoo uteliaana näiden toimia mutta päättää sitten jatkaa omia puuhiaan, eihän se mitään kiinnostavaa ole kun ei ole ruuan kanssa mitään tekemistä. Jos tästä tammasta haluaa pysyvän kaverin, pitää sille kerran viedä jokin herkkupala ja silloin on Signyn sydän sulatettu. Joka kerta sen jälkeen se hörisee tälle henkilölle ja käyttäytyy ystävällisesti tätä kohtaan. Signyn heikko kohta on siis ruoka, mitään sitä vahvempaa ei löydy.

Hoidossa: Hoitaessa se pysyy hyvin paikallaan ja se nauttii pienestäkin harjan sipaisusta. Joskus se tylsistyneenä saattaa mennä kaatamaan harjakorin ja hoitajan nostaessa harjoja saattaa tökätä selkää jolloin pahimmassa tapauksessa hoitaja lentää rähmälleen. Mutta eihän sille voi muuta kuin nauraa kun tamma sen jälkeen katsoo niin viattomana. Kavioiden putsaus sujuu ongelmitta, joskus saattaa vaikuttaa nukahtaneelta ja jalka tuntuu hyvin painavalta, tällöin kannattaa herätellä tamma eittei laita koko painoaan putsattavalle jalalle. Varusteet se ottaa nätisti, suitsia laittaessa laskee päänsä alas, jotta lyhyemmätkin saavat suitset laitettua. Satulaa laittaessa saattaa aluksi pullistella, mutta luovuttaa heti kun huomaa, että ei siitä mitään hyötyä ole. Signy on kaikkien lasten lempihoitoponi hyvän luonteensa takia.

Ratsuna: Kouluradalla Signy näyttää todelliset taitonsa. Osa saattaakin yllätyyä sen hienoista liikkeistä kun on ensin nähnyt tamman vähän laiskempana kauramonsterina. Se asettuu aina kulmissa ja hakeutuu peräänantoon helposti, kun osaa pitää pohkeet kiinni kyljissä ja pitää ohjat tuntumalla. Signy on hyvä aloittelijoiden poni, koska antaa virheet helposti anteeksi ja osaa opettaa hyvin aloittelijoille miten pitäisi toimia. Se kuuntelee pohjetta herkeämättä ja reagoi pienimpäänkin apuun, kunhan se on selkeästi annettu. Esteillä Signy on vähän liiankin energinen, mikä usein johtaa pudotuksiin ja joskus kieltoihin huonon lähestymisen takia. Osaavalla ratsastajalla se osaa mennä puhtaasti radan, kunhan sen saa keskittymään töihin. Maastossa se ei säiky ja on oikea luottoponi. Se sopii hyvin jonon vetäjäksi. Se ei näe mitään mörköjä ojissa eikä pelkää isojakaan rekkoja. Yleisesti se on hyvä opetusponi, mutta myös osaavammalla ratsastajalla sillä voi päästä vielä pitkällekin.

Kilpailuissa: Kilpailuissa se on kokoajan valmiina tositoimiin. Heti trailerista päästyään se rupee hirnumaan ja tutustumaan ympärillä oleviin hevosiin. Verryttelyssä se saattaa vielä tehdä tuttavuutta muiden kanssa, mutta hetken kuluttua se keskittyy töihin. Radalla se toimii kuin kotonakin, kuuntelee pohjetta hyvin antamatta ympärillä olevan melkeen häiritä. Sijoittuessaan se tietää tehneensä hyvin työnsä ja kunniakierros on usein ilopukkeja täynnä.

i Artemis rnhkko ii Kompis Småboevm rnhkko iii Jonnan Jokerievm phkko
iie Avenidaevm rnhkko
ie Icy Downevm rnhkko
iei Gold Roubleevm rnhkko
iee Donna Gevm rnhkko
e Seoigh rnhkk ei Romeoevm hhkko eii Magicevm rnhkko
eie Moody Moonevm hhkko
ee Princess Zafiiraevm rnhkko eei Bondevm rnhkko
eee Siirievm rnhkko

Sukuselvitys:

Signyn isä Artemis on komea koulupainotteinen ori. Tältä ruunihallakolta orilta löytyy säkää 145cm. Orilla on kilpailtu muutamissa koulukisoissa ja sijoituksia on kertynyt reilu kymmenen kappaletta. Orilla ei kovin aktiivisesti kisata, ja sitä ei ollakaan nähty kisakentillä pitkään aikaan. Oria on käytetty jonkin verran jalostukseen, siltä löytyy tällä hetkellä neljä jälkeläistä. Luonteeltaan ori on kiukkuinen ja vaativa, ei ollenkaan alottelijoiden poni. Tätä luonteenpiirrettä se ei kuitenkaan ole periyttänyt jälkeläisilleen, ei ainakaan Signylle.
Signyn isänisä Kompis Småbo oli ruunihallakko vuono-ori. Säkää siltä löytyi 145cm. Orilla kilpailtiin menestyksekkäästi koulukisoissa aluetasolla, valjakkokisoissakin se nähtiin muutamaan otteeseen, siellä tosin menestys ei ollut yhtä hyvää kuin koulupuolella. Ori siirtyi kunnon kilpailu-uran jälkeen kokonaan siitosorin hommiin ja siltä löytyykin useita hienoja jälkeläisiä, jotka ovat perineet isänsä koululiikkeet. Toki myös muissakin lajeissa ovat Småbon jälkeläiset menestyneet.
Småbon isä Jonnan Jokeri oli upea ilmestys, väriltään se oli punahallakko ja säkää löytyi 146cm. Ori syntyi vaatimattomissa olosuhteissa Suomalaisessa perheessä, josta se myytiin tavoitteelliseen kotiin. Ori osoittautuikin erinomaiseksi ostokseksi, sillä se näytti heti hienoja kouluhevosen ominaisuuksia. Se menestyi urallaan kymmenissä kilpailuissa, orilla myös hypättiin sekä ajettiin valjakkoa. Se soveltui hienosti kaikkiin lajeihin, mutta pras se oli ehdottomasti koulussa. Jokeri on jättänyt useita jälkeläisiä, joille se on periyttänyt liikkeitään ja hyvää luonnettaan.
Småbon emä Avenida oli kaunis tamma, joka syntyi ja asui kasvattajallaan koko elämänsä ajan. Väriltään se oli ruunihallakko ja säkää löytyi 144cm. Sillä ei sen kummemmin kilpailtu, se toimi lähinnä harrastehevosena sekä siitostammana. Se kuitenkin jätti jälkeensä hienoja jälkeläisiä, kun sille osattiin valita juuri oikei ori. Luonteeltaan tamma oli täydellinen, se piti varsoistaan hyvää huolta ja luotti ihmisiin täysin. Sen kanssa oli helppo työskennellä ja moni jäikin kaipaamaan sitä, kun se menehtyi ähkyyn 20-vuotiaana.
Signyn isänemä Icy Down oli kaunis ruunihallakko tamma, säkäkorkeudeltaan 145cm. Tammalla kilpailtiin aktiivisesti koulu- ja valjakkokisoissa. Menestystä se saavutti molemmista lajeista, mutta koulu oli enemmän sen juttu. Tamma oli luonteeltaan erittäin miellyttämishaluinen ja teki aina parhaansa onnistuakseen. Tämän ansiosta sen keskittymiskyky riitti vaikeampiinkin liikkeisiin kouluradoilla. Näyttelyissäkin Icy pääsi kiertämään, mutta sieltä ei sen suurempaa menestystä tullut, se sijoittui keskinkertaisesti ja palkinnot vaihtelivat II- ja III-palkinnon välillä.
Icyn isä Gold Rouble oli myöskin ruunihallakko vuonohevosori. Säkää herralta löytyi 139cm. Orilla kilpailtiin aktiivisesti valjakkoajossa, jossa se sijoittui hienosti useaan otteeseen. Koulu- ja esteura eivät oikein auenneet tälle orille, sillä se ei osannut kulkea ratsastaja selässään. Kaikkien onneksi kuitenkin huomattiin orin hieno lahjakkuus kärryjen edessä ja näin lähti tämän orin ura käyntiin. Näyttelyissäkin sitä käytiin näyttämässä muutaman kerran ja menestys oli keskinkertaista. Kovin montaa jälkeläistä tämä ori ei saanut, sillä moni tammanomistaja ei oikein innostunut orista, jolla ei pystynyt ratsastamaan. Osa kuitenkin näki tässä paljon potentiaalia pienestä viasta huolimatta ja herra saikin hienoja jälkeläisiä.
Icyn emä Donna G oli kaunis ruunihallakko tamma, jolta säkää löytyi 147cm. Tammalla kilpailtiin kaikessa mahdollisessa; kenttää, esteitä, koulua ja valjakkoa. Kaikissa se pärjäsi hienosti ja toi useita ruusukkeita kotiin. Valitettavasti eräissä kenttäkisoissa tamma kaatui ja tästä aiheutui vamma jalkaan, jonka takia sillä ei voitu enää ratsastaa. Tämän jälkeen tamma siirtyikin sitten jalostuspuolelle kokonaan ja sai useita hienoja jälkeläisiä. Tamma toimi hienosti emän roolissa ja piti hyvää huolta jälkeläisistään.

Signyn emä Seoigh on siro ruunihallakko tamma, säkäkorkeudeltaan 147cm. Tammalla on kilpailtu kouluratsastuksessa muutaman kerran ja sijoituksia on kertynyt 14kpl. Tammalla ei olla moneen vuoteen enää kilpailtu eikä sen kummemmin siitä ole kuulunut. Luonteeltaan Seoigh on kiltti ja ihmisystävällinen, hieman kankea ja laiska ratsastettava. Siitä huolimatta sillä pystyy menemään pitkälle, jos selässä on oikea ratsastaja. Jälkeläisiä tammalla on tällä hetkellä kolme, eikä ole tiedossa, että olisi enempää tulossakaan.
Signyn emänisä Romeo oli komea ja massiivinen harmaahallakko ori. Säkää siltä löytyi 148cm. Orilla oli erittäin näyttävät liikkeet ja se huomattinkin heti ensimmäisenä kisapaikalla. Orilla kilpailtiin lähinnä kouluratsastuksessa, missä menestys oli loistavaa. Se oli kuuliainen ja pehmeä ratsastettava, mutta silti vaativa. Näyttelyissäkin ori saavutti mainetta ja mammonaa, tammanomistajat häkeltyivät joka kerta, kun näkivät tämän orin. Orin siirtyessä jalostuskäyttöön se saikin useita astutuspyyntöjä. Romeo sai useita hyvin liikkuvia jälkeläisiä, jotka jatkavat sen perittyjä taitoja.
Romeon isä Magic oli hieno ruunihallakko ori, jolta säkäkorkeutta löytyi 146cm. Ori oli enemmänkin harrasteratsuna, eikä sitä käytetty sen enempää jalostuksessa. Sen omistajaperhe päätti olla ruunaamatta sitä sen hyvän luonteen takia. Perheen pienimmätkin pääsivät ratsastamaan tällä herralla ja se osasi pitää heistä hyvää huolta. Magicilla astutettiin kuitenkin pari tammaa ja jälkeläisistä tuli kaikkien ihmeeksi aivan loistavia. Omistajat eivät kuitenkaan halunneet Magicista mitään massaoria, joten se astui elämänsä aikana kymmenen tammaa.
Romeon emä Moody Moon oli harmaahallakko tamma, joka kilpaili kouluratsastuksessa hyvin menestyen. Tämä 142cm korkea tamma kiersi kisakenttiä keräten ruusukkeet mukanaan, se omisti upeat ja lennokkaat liikkeet, mikä antoi vielä hienomman vaikutuksen tästä tammasta. Näitä liikkeitään se onkin periyttänyt jälkeläisilleen ja nekin ovat koulukentillä näyttäneet taitojaan. Tammalla kuitenkin oli kipakka luonne ja sitä pystyivät käsittelemään vain tietyt henkilöt, joihin tamma luotti. Muitten se ei antanut käsitellä itseään juuri lainkaan. Moon sai kuusi jälkeläistä lopetettuaan kisauransa 16-vuotiaana.
Signyn emänemä Princess Zafiira kilpaili este- ja koulukisoissa keksinkertaisella menestyksellä. Tämä ruunihallakko tamma kilpaili esteillä 80cm luokissa, mutta vähän heikompien liikkeittensä takia kouluratsastuksessa se ylsi ainoastaan Helppo B-tasolle. Kilpailupaikalla se kuitenkin hurmasi kaikki kauniilla ulkomuodollaan, jolloin kaikki unohtivat katsoa sen liikkeitä ja kiinnittivät huomiota vain Zafiiran ulkomuotoon. Säkää tammalta löytyi 148cm, joten aikuisetkin pystyivät tammalla hyvin ratsastamaan. Se olikin suosittu harrasteratsu ja erityisen suositun siitä teki sen lempeä luonne. Jälkeläisiä Zafiira sai kolme kappaletta.
Zafiiran isä Bond oli nimensä mukainen herra, se yritti hurmata jokaisen ohikulkevan tamman ja esittää oikein hienoa miestä. Oria käytettiin usein näyttelyissä, joissa se sai paljon kehuja sen ruunihallakosta väristä sekä liikkeistä. Ori ei sen kummemmin kilpaillut, se oli lähinnä näyttely- ja jalostuskäytössä. Kotona sillä ajettiin kärryillä pariin otteeseen, mutta selkään sillä ei noustu, koska kukaan omistajista ei ollut kiinnostunut ratsastuksesta. Liikkeidensä puolesta ori olisi varmasti pärjännyt kouluradoilla. Ori oli säkäkorkeudeltaan 143cm ja hyvin jykevä, korkeutta ja massiivisuutta se periytti erityisesti orijälkeläisilleen.
Zafiiran emä Siiri eli pullaponin elämää maaseudulla, jossa perheen lapset ratsastivat sillä. Tammalla ei koskaan kilpailtu, mutta kerran se kävi näyttäytymässä näyttelyissä, jossa sen omistaja kiinnostui erityisesti yhdestä orista, jolla jälkeenpäin Siiri astutettiin. Tamma sai elämänsä aikana vain yhden jälkeläisen, 17-vuotiaana se menehtyi laitumella tapahtuneessa onnettomuudessa. Siiri oli väriltään ruunihallakko ja säkää löytyi 144cm.Valmennukset/päiväkirja:

Kouluvalmennus 18.12.2011, valmentajana Niina
Signyn kanssa aloittelimme tänään väistöillä. Tehtävänä oli ratsastaa pitkille sivuille siksakki niin, että takaisin uralle tultaessa hevonen oli vasta-asetuksessa. Myötäasetuksessa väistö ei varsinkaan käynnissä tuonut mukanaan ongelmia, mutta asetuksen ollessa yhtäkkiä liikettä vastaan meno oli hieman vaikeamman näköistä. Ratsastaja ei muistanut aina suoristaa tammaa väistöjen välissä mikä vaikeutti tehtävää hevoselle. Tämän asian korjaannuttua ja muutaman toiston jälkeen homma sujui käynnissä niin hyvin, että siirryimme harjoittelemaan samaa ravissa. Samat ongelmat toistuivat jälleen mutta korjaantuivat huomattavasti nopeammin nyt, kun ratsastajalla oli jo valmiiksi hajua virheistään. Lyhyellä sivulla oli aikaa ratsastaa hieman eteen tai tehdä vaihtoehtoisesti pieni ympyrä rentouden palauttamiseksi. Signyn kanssa niitä ei tarvinnut paljoa tehdä.
Laukassa ajatuksena olikin sitten vastalaukka. Liikettä oli pohjustettu väistöjen kanssa hyvin, ja ratsukko pystyi suorittamaan saman kiemurauran vaivatta tässäkin askellajissa - väistöä ei enää tehty. Signy pysyi hyvin tasapainossa ja piti laukan temmon yllä erinomaisesti kaarissakin. Asetusta oli kuitenkin melko vaikea saada aikaan laukasta poispäin, ja tammaa pehmiteltiin paljon myös myötälaukkaympyröillä. Sama homma toistettiin toiseenkin suuntaan, ja lopuksi laukkaa testattiin liikkumalla hetki molempiin suuntiin vastalaukassa koko uraa, lyhyitä sivuja tosin luonnollisesti pyöristäen. Tämä onnistui Signyltä huomattavan hyvin.
Loppuverryttelyssä laukkasimme vielä hieman myötälaukkaa eteen-alas ja kevyttä ravia samalla periaatteella. Pitkät loppukäynnit runsaalla pärskinnällä maustettuna ja valmista tuli. Signy oli toiminut koko valmennuksen ajan hienosti, joten pärskintä oli kyllä täysin oikeutettua toimintaa!

Kouluvalmennus 31.01.2012, valmentajana Pandero
Signy ja Huttis alkuverryttelivät ja maistelivat tämän valmennuksen aihetta: asetus. Aihe olikin Signylle hyvin helppo. Tehtävänä ravissa oli tehdä paljon asetuksenvaihtoja, sekä vasta-asetuksia. Myös taivutuksella hieman leikiteltiin. Signyn askellajit olivat hyvin tahdikkaat ja matkaavoittavat. Ratsukon meno oli niinkin hienoa, etten enään keksinyt korjailtavaa! Laukassa oli hieman hankaluuksia, sillä Signy alkoi hieman väsymään, jolloin takajalat meinsivat unohtua. Loppuvalmennuksesta Signy alkoi painaa hieman kädelle, mutta ymmärsihän sen, kun tamma on märkä hiestä. Käskin Huttista kävelemään tamman hyvin, ettei lihakset jumiudu.

01.03.2012, päiväkirjamerkintä
Signyn kanssa harjoittelimme tänään vähän koulukiemuroita, katsoin miten se muistaa ratsunhommat, kun se on nyt kokonaan ollut jalostustamman hommissa jonkun aikaa ja ratsastus jäänyt vähän vähemmälle. Yli 50 sijoitusta saatuaan tamma kyllä pääsi ansaitulle "varhaiseläkkeelle" eli siitostammaksi. Luultavasti hyvin piankin Signy astutetaan uudestaan, edellisestä varsasta on jo jonkin aikaa. Mutta kovin montaa varsaa sillä ei enää teetetä, ettei ihan varsakonetta siitä tule. Kouluharjoituksissa se teki edelleen yhtä hyvin kuin ennenkin ja se selvästi nautti kun pääsi tekemään töitäkin välillä. Pitääkin varmaan tätä tamma viedä vähän useammin töihin. Kovan työn tuloksena se saavuttikin YLA2-palkinnon. Nyt se on ilmoitettu KRJ-laatikseen ja pidetään toiveita yllä, II-palkintoa sieltä toivotaan, mutta ei sitä koskaan tiedä.


Kisakalenteri:


Näyttelyt:

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
07.10.10 - Rågkross - vuonohevosvarsat - NJ - LKV3/3
27.12.10 - Duren - vuonohevostammat - NJ - LKV1/6
10.01.11 - LAC - norjanvuonohevoset - NJ - LKV1/5
04.02.11 - Trondheim Fjords - vuonohevostammat - NJ - LKV1/10 BIS1
05.03.11 - Kisakeskus CK - hevostammat - NJ - LKV1/12 BIS5
21.03.12 - Duren - nvh tammat - VSN - 3/6 RCH, 37p.


Koulukisat:

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
01.01.11 - White Shadow - Helppo A - KRJ - 2/40
07.01.11 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 5/60
20.02.11 - Csatatér - Helppo A - KRJ - 4/32
20.02.11 - Laikkarit - Helppo C - KRJ - 5/30
22.02.11 - Laikkarit - Helppo C - KRJ - 3/30
26.02.11 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 7/50
01.03.11 - Hiprakka - Helppo A - KRJ - 4/40
07.03.11 - Fiktio - Helppo B - KRJ - 1/49
11.03.11 - Fiktio - Helppo B - KRJ - 6/49
16.03.11 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 3/49
24.04.11 - Viehättävä - Helppo A - KRJ - 5/50
26.04.11 - Toivoton - Helppo A - KRJ - 2/100
27.04.11 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 5/50
28.04.11 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 4/50
12.05.11 - Riiviöt - Helppo B - KRJ - 2/40
12.05.11 - Riiviöt - Helppo A - KRJ - 6/40
14.05.11 - Riiviöt - Helppo B - KRJ - 2/40
15.05.11 - Riiviöt - Helppo A - KRJ - 1/40
15.05.11 - Fiktio - Helppo C - KRJ - 2/50
19.05.11 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 5/50
20.05.11 - Gringsted - Helppo B - KRJ - 2/40
23.05.11 - VV - Helppo A - KRJ - 4/30
27.05.11 - VV - Helppo A - KRJ - 2/30
27.05.11 - Duren - Helppo B - KRJ - 2/30
31.05.11 - Duren - Helppo B - KRJ - 1/30
16.06.11 - Pjortoi - Helppo A - KRJ - 5/40
18.06.11 - Pjortoi - Helppo A - KRJ - 2/40
19.06.11 - Pjortoi - Helppo A - KRJ - 6/40
21.06.11 - Fiktio - Helppo C - KRJ - 7/50
22.06.11 - Duren - Helppo B - KRJ - 1/30
23.06.11 - Fiktio - Helppo C - KRJ - 7/50
24.06.11 - Duren - Helppo B - KRJ - 5/30
24.06.11 - Fiktio - Helppo B - KRJ - 3/50
25.06.11 - Duren - Helppo A - KRJ - 2/30
25.06.11 - Fiktio - Helppo B - KRJ - 3/50
28.06.11 - Salpicar - KN Special - KRJ - 4/21
30.06.11 - Salpicar - Helppo A - KRJ - 4/24
01.07.11 - Salpicar - Helppo A - KRJ - 3/24
15.08.11 - Farconner - Helppo B - KRJ - 5/60
17.08.11 - SLC Ponies - Helppo A - KRJ - 5/30
15.09.11 - Nerian - Helppo B - KRJ - 1/40
16.09.11 - LAC - Helppo B - KRJ - 6/40
18.09.11 - Nerian - Helppo A - KRJ - 3/40
20.09.11 - LAC - Helppo A - KRJ - 2/40
27.09.11 - Kuurakka - Helppo A - KRJ - 1/60
05.10.11 - Riiviöt - Helppo C - KRJ - 1/91
05.10.11 - Stemma - Helppo C - KRJ - 2/30
09.10.11 - Hiprakka - Helppo B - KRJ - 1/60
03.12.11 - Yamera - Helppo A - KRJ - 6/50
09.12.11 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 5/50


Jälkeläiset:

Synt - skp/nimi - isä - omistaja
10.04.11 - t. Rød Dronning LAC - Trublik Esbjörn - Championtalli
28.09.11 - o. Tordensky LAC - Yue Overlegen - jade-
02.11.11 - t. Signiella LAC - Trublik Esbjörn - Huttis
25.12.11 - t. Marmelade LAC - Tidlåst Fløy NB - suba
29.05.12 - t. Cinderella LAC - Trublik Esbjörn - mystic